“We spraken over economische ontwikkeling, over het investeren van miljarden dollars in verschillende programma’s, maar ik realiseerde me dat mensen niet direct miljarden nodig hadden.”

– Muhammad Yunus

Mensenrechtenvoorvechters
Muhammad Yunus (geb. 1940)

Econoom en Nobelprijswinnaar Muhammad Yunus is internationaal bekend geworden door zijn revolutionaire systeem van micro-krediet – het verstrekken van kleine leningen aan ondernemers die te arm zijn om te kwalificeren voor grote bankleningen – en dat miljoenen mensen uit de armoede heeft geholpen.

Yunus werd in de zeehaven van Chittagong in Bangladesh geboren. Zijn leven werd gemotiveerd door zijn visie over een wereld zonder armoede. Het begon in 1976 toen hij in een dorp een stel mandenmakers zag die ondanks hun vaardigheden in grote armoede leefden. Ze werden beschouwd als hoog kredietrisico, dus moesten de handwerkers om bamboe te kunnen kopen geld lenen tegen hoge rente, waardoor er na het terugbetalen aan de banken geen winst meer overbleef. Yunus gaf een lening van $27 - uit eigen zak - aan een groep vrouwen die hem terugbetaalden en zo voor het eerst een klein beetje winst maakten. Yunus realiseerde zich dat door middel van deze kleine leningen en financiële diensten, hij arme mensen kon helpen zich uit de armoede te bevrijden.

In 1983 vestigde hij de Grameen Bank (Dorpsbank), en verklaarde vanuit zijn eigen overtuiging dat krediet een fundamenteel mensenrecht is. Een kwart eeuw lang was de bank het vlaggenschip van een netwerk, dat zich uitstrekte over 100 landen, van gelijksoortige instellingen die miljoenen mensen door individuele economische hulp in staat stelden om uit de armoede te ontsnappen. Professor Yunus is lid van het bestuur van de Verenigde Naties Stichting en heeft vele internationale onderscheidingen ontvangen voor zijn inspanningen op humanitair gebied.

DOWNLOAD »