NIEUWSMENSENRECHTEN WERELDWIJD TOT EEN FEIT MAKEN

MENSENRECHTEN­ONDERWIJSTOURNEE DOORKRUIST TAIWAN

Een van de vele scholen die door de JvMR Taiwan tournee werd bereikt (boven); scholen krijgen een erkenningsbewijs (rechts bovenaan); en Wil Seabrook deelt handtekeningen uit aan scholieren (rechtsonder).

Een tweeweekse Tournee voor Mensenrechtenonderwijs reist langs zes steden in Taiwan om de 70e verjaardag van De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te lanceren met voorlichting door middel van muziek en kunst. Duizenden worden geïnspireerd.

Om de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens te vieren, op 10 december 2017, kondigde het team van JvMR Taiwan een Mensenrechtenonderwijstournee aan via scholen en universiteiten in heel het land.

Rahul KC, president van JvMR Nepal en Wil Seabrook, een JvMR Ambassadeur en oprichter van Rock for Human Rights, sloten zich bij hen aan.

De tournee ging van start in de Chung Cheng Universiteit, waar studenten eerst de 30 JvMR non-profit commercials bekeken en daarna de documentaire Het Verhaal over Mensenrechten. Seabrook trad toen op met “Blackbird” van de Beatles en met zijn eigen liedje, “Candle”. Hij deelt zijn eigen ervaringen met schendingen van mensenrechten en de oplossingen daarvoor en geeft studenten een kans om op hun beurt hun eigen verhaal te vertellen. Rahul KC sprak over de reden waarom hij zijn leven gewijd heeft aan het onderwijzen van mensenrechten. Hij benadrukte het belang van verantwoordelijkheid, per Artikel 29 van de Universele Verklaring over iemands plicht om de rechten en vrijheden van anderen te beschermen. Hij liet een diapresentatie zien van zijn activiteiten en gaf studenten voorbeelden van de vele manieren waarop zij de mensenrechten zouden kunnen promoten.

Ik hoef niet te proberen de wereld te redden. Ik kan de kleine kaars zijn die een licht is voor anderen.”

Een soortgelijk patroon zette zich voort door op de Jinwen Universiteit van Wetenschap en Technologie, de Nationale Taipei Universiteit van Onderwijs, de Fu Jen Katholieke middelbare school, de Nan Hwa middelbare school, de Taipei Dongmen basisschool en nog veel meer – 17 in het totaal.

Studenten werden geïnspireerd, maakten opmerkingen zoals: “Het is de eerste keer dat ik de 30 mensenrechten en hun belangrijke inhoud begrijp”, “Ik wil een voorvechter zijn van mensenrechten”, en “Ik hoef niet te proberen de wereld te redden. Ik kan de kleine kaars zijn die een licht is voor anderen.”

In slechts twee weken, hadden er gedurende de tournee 26 evenementen plaatsgevonden in zes steden en waren meer dan 4000 jongeren bereikt.

Het hoogtepunt vond plaats tijdens de Dag van de Mensenrechten viering in de Kapel van de Scientology Kerk van Kaohsiung, waar leerlingen mensenrechtenkunst toonden. De directeur van het onderwijsbureau van de gemeente Kaohsiung was één van de sprekers. Hij sprak waardering uit voor het werk van de leerlingen.FEITEN

UVRM in cijfers

De 70e verjaardag van de UVRM is een moment om te kijken naar de statistieken.

18

LEDEN

van politieke, culturele en religieuze achtergronden, daar bestond de commissie uit die de UVRM tot stand bracht

70

JAAR

met de UVRM als het leidende document voor het definiëren, beschermen en handhaven van mensenrechten

500+

TALEN

waarin de UVRM is vertaald, daarmee is dit het meest vertaalde document op aarde

193

LIDSTATEN

houden de UVRM hoog als zijnde het platform van de Verenigde Naties voor wereldvrede

48

LANDEN

tekenden in 1948 de originele verklaring om hem te bekrachtigenMENSENRECHTEN HERSTELLEN

Neem deel aan de mensenrechtenbeweging door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights). Verenigd voor de Mensenrechten helpt individuen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN