NIEUWSMENSENRECHTEN WERELDWIJD TOT EEN FEIT MAKEN

TERUGKEREN NAAR PORTUGAL OM MENSENRECHTEN TE ONDERWIJZEN

Claudia Fernandes, die in Brazilië opgroeide, en haar zoon worden mensenrechtenvoorvechters en onderwijzen anderen in mensenrechten in haar moederland Portugal.

Moeder en zoon, mensenrechtenactivisten en onderwijzers, omhelzen de JvMR campagne.

Claudia Fernandes, werd in Portugal geboren en groeide op in Brazilië, tussen mensen van veel verschillende culturen. Dat heeft haar kijk op het leven gevormd. Haar moeder inspireerde haar om vrijwilliger te zijn, en ze ontwikkelde een passie voor het helpen van anderen. Ze heeft in zeven landen gewoond, wat haar acceptatie van de verschillende gezichtspunten uitbreidde. Na een universitaire opleiding in Portugal, verhuisde ze naar de Verenigde Staten.

In Amerika werd de noodzaak voor mensenrechten reëel toen haar destijds zes jaar oude dochter op school gepest werd. De leraar deed niet alleen niets, maar droeg eraan bij. Toen Claudia JvMR vond, zette ze met haar zoon de Incubator of Young Leaders for Human Rights op (Broedplaats voor Jonge Leiders), om ethisch, verantwoordelijk en ondersteunend leiderschap te ontwikkelen. “Mensenrechten is macht”, zegt Claudia. “Maar het is niet alleen belangrijk om over mensenrechten te weten, het is ook belangrijk om ze aan anderen te onderwijzen.”

Nadat zij en haar zoon de Internationale Mensenrechten­­conferentie in 2016 in New York hadden bijgewoond, was ze geïnspireerd om meer met JvMR te doen. Ze keerde terug naar Portugal en begon in het noorden een mensenrechtenproject onder de gemeente Porto. Het doel was om gelijkheid en geweldloosheid in scholen te promoten. Het project omvatte seminars in scholen en evenementen over mensenrechten.

Ze heeft nu het groene licht gekregen om leraren te trainen, zodat ze door kunnen gaan en het aan hun leerlingen kunnen geven. “Als je het kunt klaarspelen om kinderen het goed genoeg te leren, kunt je de toekomst veranderen”, concludeert Claudia.WE WILLEN echt VAN JE HOREN

De Verenigd voor de Mensenrechten en Jongeren voor Mensenrechten materialen zijn gratis voor degenen die ze gebruiken om hun eigen rechten te leren, en om ze aan anderen te onderwijzen Hier is wat sommigen zeiden toen ze het bestelden:

LERAAR MAATSCHAPPIJLEER, CANADA

Ik zou graag gebruik willen maken van deze materialen tijdens de lessen maatschappijleer op mijn middelbare school, om elk mensenrecht diepgaand met mijn leerlingen op te nemen. Ik houd van de posters voor visuele beelden en van de verschillende lessen die beschikbaar zijn. Ik voel dat mijn leerlingen er enorm van zullen profiteren.

RECHTENSTUDENT, INDIA

Ik ben 21 jaar oud en studeer rechten. Sinds ik 18 jaar oud was, heb ik als vrijwilliger gewerkt bij internationale ngo’s. Ik heb mensen uit vele landen ontmoet en heb altijd de gegevens over mensenrechten en het respecteren van verschillen met hen gedeeld. Ik geloof dat onderwijs dé manier is waarop we de wereld kunnen veranderen. Ik zou graag leraar willen worden en mensen willen helpen om een verschil uit te maken. Ik kan zien dat ik met Verenigd voor de Mensenrechten middelbare sc holieren kan helpen hun rechten te begrijpen en te assimileren, en om kritisch denken te ontwikkelen.

NGO PARTNERSCHAP DIRECTEUR, MALAWI

We richten ons op de strijd voor de rechten van kinderen en jongeren. Na het doen van onderzoek, zagen we dat de meeste Malawische jongeren en kinderen in aanraking komen met schendingen van mensenrechten, zoals kinderarbeid, gebrek aan medicatie wanneer ze ziek zijn, kindhuwelijken, marteling en andere wrede, onmenselijke behandeling. Wij zouden daarom graag met u willen samenwerken zodat we meer te weten komen over de rechten van jongeren en kinderen.

ONDERWIJZER, ZUID-CAROLINA, VS

Stuur me alsjeblieft exemplaren van de Wat zijn mensenrechten? boekjes voor elk van mijn leerlingen. Ik heb ongeveer 180 leerlingen en ik denk dat dit geweldig voor ze is om na de lessen die we geven mee te nemen.

BUURTONDERWIJSKUNDIGE, NIGERIA

Ik ben van plan om 50 jongeren van mijn gemeenschap bij elkaar te halen, en ze de video’s te laten zien en de lessen van het leerplan van jullie te geven.FEITEN

UVRM in cijfers

De 70e verjaardag van de UVRM is een moment om te kijken naar de statistieken.

18

LEDEN

van politieke, culturele en religieuze achtergronden, daar bestond de commissie uit die de UVRM tot stand bracht

70

JAAR

met de UVRM als het leidende document voor het definiëren, beschermen en handhaven van mensenrechten

500+

TALEN

waarin de UVRM is vertaald, daarmee is dit het meest vertaalde document op aarde

193

LIDSTATEN

houden de UVRM hoog als zijnde het platform van de Verenigde Naties voor wereldvrede

48

LANDEN

tekenden in 1948 de originele verklaring om hem te bekrachtigenMENSENRECHTEN HERSTELLEN

Neem deel aan de mensenrechtenbeweging door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights). Verenigd voor de Mensenrechten helpt individuen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN