Schendingen van
de Mensenrechten

ARTIKEL 4 – GEEN SLAVERNIJ

“Niemand zal in slavernij of horigheid gehouden worden. Slavernij en slavenhandel zijn in iedere vorm verboden.”

In het noorden van Oeganda hebben de LRA (Lord’s Resistance Army) guerrilla’s de afgelopen jaar 20.000 kinderen ontvoerd en gedwongen om als soldaten of seksslaven voor het leger te dienen.

In Guinee-Bissau worden kinderen niet ouder dan 5 jaar het land uitgesmokkeld om op katoenplantages in het zuiden van Senegal of als bedelaars in de hoofdstad te werken. In Ghana worden kinderen van 5 tot 14 belazerd met valse beloften over onderwijs en toekomst en worden ze opgezadeld met gevaarlijke, onbetaalde banen in de visindustrie.

In Azië is Japan het land waar de meeste vrouwen naartoe worden verkocht, met name vrouwen uit de Filippijnen en Thailand. UNICEF schat dat er op de Filippijnen zo’n 60.000 kinderprostituees zijn.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de VS schat dat er zo’n 600.000 tot 820.000 mannen, vrouwen en kinderen worden verhandeld en over de internationale grenzen gaan, van wie de helft minderjarigen zijn en een recordaantal bestaat uit vrouwen en meisjes die vluchten uit Irak. In bijna alle landen, inclusief Canada, de VS en GB, zijn deportatie en tegenwerking het normale antwoord van de overheid, zonder enige assistentie of hulp voor de slachtoffers.

In de Dominicaanse Republiek leidden de activiteiten van een bende in mensenhandel tot de dood door verstikking van 25 Haïtiaanse arbeiders. In 2007 kregen twee burgers en twee militaire officieren milde gevangenisstraffen voor hun deelname aan die operatie.

In 2007 kwamen in Somalië meer dan 1400 Somalische en Ethiopische vluchtelingen op zee om het leven gedurende transacties in de mensenhandel.

ARTIKEL 5 – GEEN FOLTERING

“Niemand zal onderworpen worden aan folteringen, noch aan een wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.”

In 2008 hielden de Amerikaanse autoriteiten 270 gevangenen vast in Guantanamo Bay, Cuba, zonder officiële aanklacht of rechtszaak, en onderwierp ze aan “water-boarding”, een vorm van martelen die verdrinking nabootst. Voormalig president George W. Bush gaf de CIA toestemming om door te gaan met geheime gevangenhouding en ondervraging, ondanks de schending van het internationaal recht.

In Darfur komen geweld, wreedheden en ontvoeringen veelvuldig voor en het gebied is praktisch volledig afgesloten voor hulp van buitenaf. Voornamelijk vrouwen zijn het slachtoffer van aanranding, met meer dan 200 verkrachtingen gepleegd in de nabijheid van een vluchtelingenkamp in een periode van weken, zonder enige inspanning van de autoriteiten om de daders te vervolgen.

In de Democratische Republiek Kongo worden burgers door gewapende bendes en de geheime dienst met regelmaat gefolterd en worden arrestanten geslagen, met messen bewerkt of verkracht. Gevangenen komen soms in geheime kampen terecht die zijn afgesloten van elke communicatie met de buitenwereld. De Republican Guard (Presidentiële Garde) en de Speciale Eenheid van de politie in Kinshasa arresteerden en folterden in 2007 grote aantallen mensen omdat ze kritiek zouden hebben op de regering.

ONDERTEKEN DE PETITIE