NIEUWSMENSENRECHTEN WERELDWIJD TOT EEN FEIT MAKEN

EEN LAND DAT BEKENDSTAAT OM VREDE BLIJFT LEIDEN MET ZIJN EIGEN MENSENRECHTENCAMPAGNE

Het Costa Ricaanse voetbalteam en de president van het land, met de first lady en zijn zoon, houden de gepersonaliseerde Wat zijn mensenrechten?-boekjes omhoog, met daarin elke speler.

Costa Rica staat bekend als een voorbeeld van vrede en democratie. En om zeker te maken dat deze reputatie nooit vervaagt, bereikt een mensenrechtenonderwijsprogramma elke hoek van het land.

Costa Rica staat bekend om zijn stabiele democratie, voor het investeren van meer van haar jaarlijkse begroting aan het onderwijs dan het wereldwijde gemiddelde en voor het opheffen van zijn leger in 1948. De architect van de vrede in het land is voormalig president dr. Óscar Arias Sánchez, die de Nobelprijs voor de Vrede kreeg voor zijn werk om een einde te maken aan de Midden-Amerikaanse burgeroorlogen. Dit leidde in 1987 tot de ondertekening van een vredesplan dat goedgekeurd werd door vijf Midden-Amerikaanse landen.

Toen dr. Arias in 2017 werd uitgenodigd voor de Internationale Mensenrechten Top in de Verenigde Naties in New York, vonden hij en zijn vrouw, Suzanne Fischel, Jongeren voor Mensenrechten (JvMR), en het paste precies. Ze begonnen nauw samen te werken met het JvMR Costa Rica team, met Marco Aurelio Zuñiga aan het roer en zijn vrouw, Tatiana Salgado, hun kinderen en vrijwilligers.

Het JvMR-team treedt naar buiten via de media van de krant La Extra tot Teletica Radio 91.5 FM, Channel 7 Television en anderen – een publiek van meer dan 2 miljoen. Ze spraken daarna met leerlingen in scholen en universiteiten, waaronder van het Colegio Técnico Profesional, de Nationale Universiteit, de Santa Cruz middelbare school en nog vele anderen.

De volgende actie was via de Costa Ricaanse nationale sport – voetbal. Nadat de voorzitter van de Costa Ricaanse Nationale Voetbalfederatie werd voorgelicht, stapte hij al snel aan boord. Met de hulp van Fischel, werd er een op maat gemaakt boekje geproduceerd, waarin de voetballers staan en alle 30 rechten. Dat werd toen officieel uitgebracht tijdens het afscheidsevenement van het nationale voetbalteam voordat ze naar het wereldkampioenschap 2018 in Rusland vertrokken. Bij dat evenement was de Costa Ricaanse president Carlos Alvarado Quesada aanwezig. Elke speler, de president en andere aanwezige hoogwaardigheidsbekleders ontvingen het nieuwe boekje. Met deze in handen, deelden vrijwilligers van JvMR Costa Rica, vergezeld door Arias en Fischel, ze tijdens de afscheidswedstrijd van het team aan de fans uit, bij het Costa Ricaanse Nationale Voetbalstadion. In het totaal hebben ze nu meer dan 128.000 exemplaren van het boekje uitgedeeld.

Om ervoor te zorgen dat mensenrechten deel uitmaken van de structuur van de maatschappij, is JvMR Costa Rica een samenwerkingsverband aangegaan met het Instituto de Fomento y Asesoria Municipal (IFAM, Instituut voor Ontwikkeling en Gemeentelijk Advies), dat plaatselijke overheden in Costa Rica adviseert – in het totaal 82 gemeentes. Het instituut wilde gelijk dat zijn trainers leerden om het aan anderen te leren en die dan ook te trainen. Het programma begon met 10 seminars aan 361 IFAM-deelnemers.

Door middel van effectief onderwijs in mensenrechten, blijft Costa Rica een voorbeeld stellen aan de wereld als een land van onderwijs en vrede.ONDERNEEM ACTIE
Sluit je bij ons aan voor de Dag van de Mensenrechten

Sluit je de komende maanden bij ons aan met evenementen en activiteiten in jouw gebied, en maak de 30 mensenrechten bekend en zorg dat ze in jouw gemeenschap in de praktijk worden gebracht.

Op 10 december 1948, nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens (UVRM) aan, die de 30 rechten die alle mensen hebben vastlegde. Elk jaar op 10 december, houden Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights) en Jongeren voor Mensenrechten (Youth for Human Rights) afdelingen over de hele wereld evenementen en activiteiten ter ere van deze dag.

En dit jaar brachten we het naar een hoger niveau om de 70e verjaardag van de UVRM te vieren. Er waren een ongekende reeks evenementen, waaronder mensenrechten forums, optochten, handtekeningenacties, concerten, seminars, tekenwedstrijden en mensenrechten kraampjes – allemaal om het bewustzijn van deze universele rechten te verhogen. Je kunt nu beginnen met het plannen van evenementen. Laat ons van tevoren weten wat je van plan bent en vertel ons wat je hebt gedaan door foto’s en video’s. Samen kunnen we garanderen dat de mensenrechten bekend zijn en voor iedereen gerespecteerd worden.JIJ KUNT HELPEN

Door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights), doe je mee aan deze internationale mensenrechtenbeweging. Verenigd voor de Mensenrechten helpt individuen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN