NIEUWSMENSENRECHTEN WERELDWIJD TOT EEN FEIT MAKEN

JvMR WERELDTOURNEE BEZOEKT ZEVEN LANDEN

De 15e jaarlijkse JvMR Wereldtournee reisde 56.420 kilometer over de hele wereld waaronder naar Costa Rica (bovenaan), Gambia, met de president (linksonder) en Cambodja met het Comité voor Mensenrechten (rechtsonder).

De 15e jaarlijkse Jongeren voor Mensenrechten Wereldtournee reist 56.420 kilometer door zeven landen.

Al 15 jaar achter elkaar, doorkruist de voorzitter van Youth for Human Rights International dr. Mary Shuttleworth de hele wereld tijdens haar jaarlijkse Wereldtournee. Dit jaar werd de 56.420 km lange reis door zeven landen gehouden om de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties (UVRM) te vieren, die op 10 december 1948 werd aangenomen.

De tournee ging van start in Costa Rica, met evenementen in drie scholen waar JvMR proefprojecten waren gestart. Er werden besprekingen gehouden met de vicepresident van het Ministerie van Vrede en met de Jongeren Raad om de nationale implementatie te plannen. Dat werd allemaal ondersteund door de Nobelprijswinnaar en de voormalige Costa Ricaanse voorzitter dr. Óscar Arias Sánchez en zijn vrouw Suzanne Fischel.

De tournee sprong toen de Atlantische Oceaan over naar Gambia. Daar werd het team verwelkomd door de president, Adama Barrow. Ze hielden workshops in scholen en hadden bijeenkomsten met overheidsfunctionarissen, met inbegrip van het Ministerie van Onderwijs, het Ministerie van Jeugd en Sport en de Nationale Jongeren Raad, om te zorgen dat de 30 artikelen van de UVRM landelijk werden aangenomen. Tijdens een persconferentie werd het bezoek in het hele land gepromoot.

Ze reisde toen nog verder naar het oosten, naar India voor de 6e regionale topconferentie voor Zuid-Azië. Bovendien werden er nieuwe samenwerkingsverbanden aangegaan en werden er plannen gemaakt voor nog een jaar van buitengewoon onderwijs in mensenrechten in heel Zuid-Azië. De tournee begaf zich toen nog verder oostwaarts naar Taiwan voor de 6e Azië-Pacific Mensenrechten Topconferentie. Bij de driedaagse conferentie waren vertegenwoordigers uit Argentinië, India, Japan, Maleisië, Nepal, Sri Lanka, de Verenigde Staten en natuurlijk uit Taiwan.

De tournee kwam toen aan in Cambodja, waar dr. Shuttleworth en haar team de Cambodjaanse Killing Fields bezochten, waar in de jaren zeventig meer dan een miljoen mensen door de Rode Khmer vermoord en begraven werden. In schril contrast zag dr. Shuttleworth echter veranderingen en hoop in de richting van een nieuwe toekomst waar mensenrechten worden gerespecteerd, toen ze een ontmoeting had met het Cambodjaanse Comité voor Mensenrechten en het Ministerie van Justitie, het Ministerie van Onderwijs, Jeugd en Sport en andere instanties, om de echte implementatie van mensenrechten in het land te bespreken.

Dit jaar werd de 56.420 km lange reis door zeven landen gehouden om de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens van de Verenigde Naties te vieren.

Toen, van flagrante schendingen van de mensenrechten, naar veel subtieler maar toch net zo serieuze mensenrechtenovertredingen, kwam het team aan in de Verenigde Staten voor de eerste Noord-Amerikaanse regionale topconferentie. Het omvatte een mensenrechten Cherry Blossom Concert op de trappen van het Lincoln Memorial waar 30 vrijwilligers meer dan 4500 Wat Zijn Mensenrechten? boekjes uitdeelden. De reis werd geëerd met het feit dat de Amerikaanse vlag op Capitol Hill werd gehesen.

De tournee eindigde in Mexico voor de 4e Latijns-Amerikaanse regionale topconferentie. Deze werd mede gesponsord door de Gouverneur van de staat Puebla en het Departement voor Geïntegreerde Gezinsontwikkeling. Het laatste evenement van de wereldtournee werd op TV Azteca en Informativo TV uitgezonden.

In totaal waren er 28 evenementen gehouden, verspreid over zeven landen met 53 artikelen in nationale en internationale media, die allemaal de noodzaak promoten om fundamenteel mensenrechtenonderwijs verplicht te stellen in alle landen.BESCHERM MENSENRECHTEN

Door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights), doe je mee aan deze internationale mensenrechtenbeweging. Verenigd voor de Mensenrechten helpt individuen, leraren, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens beter bekend te maken.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN