NIEUWS

MENSENRECHTEN TOT IN HET HART VAN BRAZILIË BRENGEN

De leerlingen aan de openbare school Mario Raulino in Brazilië houden Jongeren voor Mensenrechten-seminars en -cursussen als gewoon onderdeel van hun lesrooster.

Leraar Raimundo Sousa begint met zijn schooltje thuis, maar is van plan om het hele land met de mensenrechten op een hoger plan te brengen.

Het motto van Teresina, de hoofdstad van Piauí, Brazilië, luidt in het Portugees: Omnia in Charitatis – “Alles voor Liefdadigheid”.

In de geest van die zin werkt ook de Braziliaanse leraar Engels Raimundo Sousa niet ver van Teresina. Zijn passie is het helpen van zijn medemensen, door middel van mensenrechten.

“Wij zijn er stellig van overtuigd dat de weg naar een betere wereld vol met gerechtigheid en vrede begint op kleine plaatsen zoals onze school”, zegt Sousa.

Sousa begon zijn werk in 2012, toen hij evenementen organiseerde om het bewustzijn te verhogen over het pesten op scholen en om jongeren te onderrichten in de mensenrechten.

Om aan de volgende fase van zijn werk te beginnen, ging hij op zoek naar inspiratie en liep hij Jongeren voor Mensenrechten tegen het lijf. Hij stond te popelen om, zoals hij zei: “De ideeën die werden gepresenteerd in dat geweldige pakket te gebruiken en te ontwikkelen... om discussies uit te lokken, debatten te houden en de mentaliteit van mensen te veranderen”.

Daarom organiseerde hij een openingsevenement voor 160 studenten aan de openbare school Mario Raulino. De doelgroep van Raimundo bestond uit middelbare schoolleerlingen, die volgens hem bewust gemaakt moesten worden van hun rol bij het vormgeven van de samenleving.

“Wij zijn er stellig van overtuigd dat de weg naar een betere wereld vol gerechtigheid en vrede op kleine plaatsen begint zoals onze school.”

Tijdens die presentatie leidde Raimundo de leerlingen stap voor stap door de Jongeren voor Mensenrechten-boekjes en nodigde hij 30 leerlingen uit om voor de menigte te staan en allemaal één mensenrecht voor te lezen. Daarop volgde een eye-opening-discussie.

“Het was een geweldige ervaring”, vond Raimundo.

Raimundo organiseerde vervolgens een dag van sociale actie en bracht daarbij met een team van vrijwilligers een bezoek aan de verarmde gemeente Mimbó die 240 km van zijn dorp verwijderd lag. Samen leverden ze speelgoed, kleding en voedsel in geschenkdozen met daarop het Jongeren voor Mensenrechten (YHR) logo, en deelden ze YHR non-profit commercials met diegenen die geholpen hadden.

Raimundo, die besloten heeft om de officiële vertegenwoordiger te worden voor Jongeren voor Mensenrechten in Brazilië, is bezig met het maken van plannen om het programma in het hele land bekendheid te geven.

“[Door] het hart van iedere persoon te doordringen met de mensenrechten, zullen ze echte burgers worden”, zegt hij.



FEITEN

DE ECHTE TOESTAND VAN DE RECHTEN VAN KINDEREN

Kinderen zijn onze toekomst, maar toch worden hun rechten over de hele wereld geschonden. Zo ziet het plaatje eruit:

300.000

KINDEREN ONDER DE 18

worden wereldwijd als kindsoldaat uitgebuit.

16.000

KINDEREN

sterven iedere dag, in de meeste gevallen ten gevolge van oorzaken die voorkomen of behandeld hadden kunnen worden.

246

MILJOEN

kinderen worden wereldwijd gedwongen om zwaar en soms gevaarlijk werk te verrichten.

230

MILJOEN

kinderen onder de vijf worden nooit officieel geregistreerd en hebben daardoor niet de rechten van gewone burgers.

100

MILJOEN

kinderen over de hele wereld gaan niet naar school en krijgen niet de mogelijkheid om een opleiding te krijgen.



WE HEBBEN JE HULP NODIG

Help mee om van mensenrechten een realiteit te maken. Door lid te worden van Verenigd voor de Mensenrechten (United for Human Rights – UHR), doe je mee aan deze internationale mensenrechtenbeweging. Help mensen, docenten, organisaties en overheidsinstellingen over de hele wereld om het bewustzijn te verhogen van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens zoals die in 1948 door de Verenigde Naties zijn aangenomen. Meer dan 60 jaar na die overeenkomst is de belofte die deze inhield nog verre van vervuld.

DOWNLOAD »
DOWNLOADEN